بویلر یا همان دیگ بخار، یکی از ابزاری است که نقش مهمی در تولید انرژی در صنایع مختلف دارد و به همین دلیل، ماندگاری و عملکرد مناسب آن بسیار مهم است. ورقهای استیل بویلر برای تولید سطوح گرمایش دیگ بخار، سوپرهیترها، لولههای بخار اصلی و… دارای کاربردهای گستردهای هستند. ورق استیل بویلر یکی از حیاتیترین مواد در ساخت دیگ بخار است؛ چراکه مقاومت این ورق در برابر دمای بالا و خوردگی صحت این دستگاه را برای مدتهای طولانی تضمین میکند.
ویژگیهای ورق استیل استفاده شده در ساخت بویلر
از آنجایی که صفحات استیل بویلر محصولات مهمی هستند، الزامات ایمنی سختگیرانهای برای به کار بردن آنها تصویب شدهاند و ویژگیهای مهمی نیز دارند.
- این ماده در محدوده دمایی خاص (دمای متوسط و دمای بالا) دارای عملکرد قدرتی عالی است.
- ورق استیل دارای مقاومت کافی بوده و هیچ شکستگی در طول ساخت یا استفاده از آن رخ نمیدهد.
- این ماده انعطافپذیری زیادی دارد که از ترکخوردگی فولاد در نواحی جوشکاری، باز شدن و تمرکز تنش موضعی جلوگیری میکند.
- ورق استیل خواص جوشکاری خوبی دارد.
فواید استفاده از ورق استیل در ساخت بویلر
استفاده از ورق استیل در ساخت بویلر نکات مثبت زیادی را به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ورق استیل در ضخامتهای مختلفی ارائه میشود.
- اندازه عرض انواع ورق استیل متنوع است.
- ورق استیل مقاومت کششی بالایی دارد.
- فولادی با کیفیت بالا و استاندارد است.
- ورق استیل فوقالعاده قابل اعتماد است.
- در ساخت ورق استیل از مواد اولیه باکیفیت استفاده میشود.
- استحکام استیل باعث میشود تا صفحات دوام بیشتری داشته باشند.
- این ورق میتواند در محیطهای مختلف استفاده شود و انواع مختلفی دارد.
- استفاده از ورق استیل همچنین میتواند به کاهش هزینههای نگهداری بویلر کمک کند.
- طول عمر ورق استیل بسیار بالا است.
- ورق استیل دوام بالایی دارد.
انواع بویلر و کاربردهای ورق استیل در آنها
به طور کلی، دو نوع بویلر عمودی و افقی در صنعت دارای کاربردهای وسیعی هستند.
بویلر عمودی از جنس استیل نسوز
این بویلر همانطور که از نامش مشخص است، به صورت ایستاده روی سطح زمین قرار میگیرد. مشعل این نوع بویلر در ناحیه پایینی یا وسط دیگ بخار قرار گرفته و دودکش در قسمت بالای آن جاگذاری میشود. از این بویلر عمدتاً در جاهایی استفاده میشود که با کمبود فضا مواجه هستند، مانند خشکشوییها و کارواش بخار.
گردش گرما در این مدل بویلر به طور تک مرحلهای است. بدین معنا که حرارت ایجاد شده توسط مشعل، طی یک مرحله از دودکش خارج میشود. عیب این روش را نیز کاهش راندمان و افزایش مصرف سوخت میدانند.
چرا از ورق استیل در ساخت بویلر عمودی استفاده میشود؟
از آنجایی که درجه حرارت بالا و رطوبت دائماً سلامت بویلرهای عمودی را تهدید میکنند، مواد تشکیلدهنده آنها باید دارای خواص ضدخوردگی و مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون باشند. یکی از بهترین و مطمئنترین گزینهها برای ساخت بویلر عمودی، استفاده از ورق استیل نسوز است.
از جمله گریدهای آلیاژی این گروه میتوان به ورق استیل ۳۰۹ و ورق استیل ۳۱۰ اشاره کرد. این آلیاژها با توجه به محتوای بالای نیکل و کروم در ترکیب شیمیایی خود، تمامی خواص شیمیایی و فیزیکی مورد نیاز برای یک بویلر خوب را فراهم میکنند.
ویژگیهای بویلر عمودی از جنس ورق استیل
برخی از ویژگیهای بویلر عمودی را که استفاده زیاد آن در صنایع مختلف تضمین کردهاند، به شرح زیر هستند.
- دارای دوام بالا
- قابلیت استفاده ساده
- استحکام زیاد
- اشغال کردن فضای کم جای
البته، این وسیله معایبی نیز دارد که شامل بالا بودن مصرف سوخت، راندمان پایین و همچنین محدودیت تولید در ظرفیتهای بالا میشود.
بویلر افقی تولید شده از استنلس استیل نسوز
در میان سازندگان، ساخت و تولید بویلرهای افقی نسبت به انواع عمودی رایجتر است. در این نوع از بویلر، مشعل در یک سمت و دودکش در سمت دیگر جاگذاری میشود. گردش حرارت در این بویلر برخلاف مدل عمودی به صورت چند مرحلهای است. این موضوع سبب شده تا مصرف سوخت بویلر کاهش یابد و افزایش بازدهی داشته باشد.
انواع بویلر افقی از جنس ورق استیل کدامند؟
بویلرهای افقی به طور کلی در دو نوع ساخته میشوند که به شرح زیر هستند.
بویلر دو مرحلهای: در این مدل گرمای تولیدی توسط مشعل، پس از اینکه دو مرحله در داخل بویلر گردش کرد، از دستگاه خارج میشود. در این بویلر، دودکش و مشعل در یک سمت قرار دارند و راندمان آن نسبت به نوع عمودی بالاتر است.
بویلر سه مرحلهای: بویلرهای سه مرحلهای از رایجترین بویلرها در ظرفیتهای بالا هستند و به سه نوع درای بک، وِت بک و ریورسی تقسیم میشوند.
- در بویلر ریورسی انتهای کوره بسته است و هنگامی که مشعل روشن میشود، حرارت آن تا انتهای کوره جریان مییابد و سپس به صورت برگشتی، به سمت مشعل بازمیگردد. در نهایت، حرارت از طریق لولههای داخل دستگاه به سمت دودکش هدایت شده و از آن خارج میشود.
- بویلرهای درای بک از نظر ساختاری، به بویلرهای دو مرحلهای شباهت زیادی دارند؛ با این تفاوت که حدفاصل لولههای مرحله دوم و سوم توسط یک مانع از یکدیگر مجزا هستند. محل قرارگیری مشعل و دودکش در این بویلر برخلاف یکدیگر است.
- بویلرهای وِت بک از بهترین انواع موجود در بازار هستند. این نوع بویلر دارای محفظهای است که حرارت اولیه وارد آن شده و در این نقطه، مرحله اول و دوم از یکدیگر جدا میشوند. وجود آب در این محفظه منجر به استفاده حداکثری از حرارت تولید شده میگردد. این حرارت در نهایت به مرحله دوم ورود پیدا میکند و با برخورد به دیواره بتنی بویلر، به سمت دودکش هدایت و از آن خارج میشود.
چرا ورق استیل در ساخت بویلر افقی کاربرد دارد؟
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، تفاوت بویلرهای عمودی و افقی در نحوه طراحی آنها است و از نظر کارکرد، وظیفه یکسانی دارند. از آنجایی که این بویلرها نیز مانند انواع عمودی در معرض دماهای بالا و رطوبت قرار دارند، برای عملکرد هر چه بهتر تجهیزات، بهتر است در ساخت آنها از موادی استفاده شود که در برابر خوردگی و حرارت مقاومت بالایی از خود نشان میدهند. ورق استیل ۳۰۹ و ورق استیل ۳۱۰ به سبب مقاومت بالا در برابر خوردگی و دمای زیاد، انتخابی مطمئن در امر بویلرسازی هستند.
ویژگیهای بویلر افقی از جنس ورق استیل
با توجه به اینکه این بویلرها از مواد باکیفیت ساخته میشوند، دارای عمری طولانی با راندمان بسیار بالا هستند. توانایی تولید در ظرفیتهای بالاتر یکی دیگر از مواردی است که میتوان به آن اشاره کرد.
کلام آخر
دو نوع پرکاربرد بویلر در صنعت، بویلرهای عمودی و افقی هستند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. نکته مهم در خصوص ساخت این بویلرها را میتوان استفاده از مواد مقاوم در برابر خوردگی و حرارت بالا دانست. در نتیجه، استفاده از ورق استیل در ساخت این تجهیزات رایج شده است. از دیگر مزایای این ورق میتوان به طول عمر زیاد، انعطافپذیری بالا، استحکام و… اشاره کرد.