وجود گریدهای مختلف در استیل و کاربردهای متنوع آنها باعث شده تا بتوانیم به تفاوت میان انواع گریدها پی ببریم. در واقع این تفاوتهای جزئی به تولید گریدهای مختلف کمک کردهاند و باعث کاربرد استیل در سطح گستردهتری از صنایع شدهاند. دو مورد از اصلیترین گریدها شامل استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ هستند که از نظر ترکیب شیمیایی، استحکام، مقاومت به خوردگی و… با یکدیگر تفاوت دارند. در ترکیبات شیمیایی ورق استیل 309 از 22٪ کروم و 12٪ نیکل استفاده شده است؛ در حالی که در نوع 316، 16٪ کروم، حدوداً 10 تا 14٪ نیکل و 2 تا 3٪ مولیبدن به کار رفتهاند. مولیبدن مورد استفاده در ساختار این ورق استیل، سبب شده تا بتوان از این آلیاژ در محیطهایی در معرض مواد شیمیایی، خوردگی و تنش و محیطهای دریایی استفاده کرد. همچنین، تفاوت ین دو آلیاژ در قیمت نیز کاملاً مشهود است.
استیل ۳۰۹ چیست
آلیاژ ۳۰۹ که جزء استیل آستنیتی محسوب میشود، در موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و مقاومت آن در برابر خوردگی بالا است. این آلیاژ میتواند در برابر اکسیداسیون تا ۱۹۰۰ درجه فارنهایت از خود مقاومت نشان دهد و در هوای خشک و بدون رطوبت باقی بماند. در این آلیاژ، از میزان بالایی کروم استفاده شده و نیکل موجود در آن اندک است که میتواند در محیطهای حاوی گوگرد تا دمای ۱۸۳۲ درجه فارنهایت مقاوم باشد.
استیل ۳۱۶ چیست
استیلهای ۳۱۶ نوعی استیل حامل مولیپدون است که کاملاً استاندارد بوده و از استیلهای ضدزنگ آستنیتی نیز محسوب میشود. دمای ذوب استیل ۳۱۶ که نوعی استیل نسوز به حساب میآید، بین ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۹ درجه است که میتواند ویژگیهای بسیار مطلوبی را از خود نشان دهد. استحکام بالا و مقاومت بسیار در برابر خوردگی از مهمترین ویژگیهای این استیل هستند. همچنین، در ساختار این استیل درصد زیادی کروم و نیکل به کار رفتهاند که میتوانند خصوصیات عالی این ورق استیل را افزایش دهند.
ویژگیهای استیل ۳۰۹ و مزایای آن
به منظور بهرهمندی از استیل ۳۰۹، شما میتوانید از آن در محیطهایی که محلول سولفیت وجود دارد، استفاده کنید؛ چراکه میتواند در صنایع مختلف مانند نفت و گاز، پتروشیمی، تولید سیمان و پلاستیک و…،کارایی مطلوبی از خود نشان دهد. همچنین، این استیل برای کار با اسیدهای نیتریک و اسیدهای استیک کاملاً مفید است. از مهمترین ویژگیها و مزایای استیل ۳۰۹ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مقاوم در برابر خوردگی
- مقاومت بیشتر در برابر اتمسفرهای دریایی به نسبت ورق استیل 304
- مقاومت بالا در برابر مایعات سولفیتی
- قابلیت جوشکاری با اکثر روشهای استاندارد
- مقاومت بالا در برابر حرارت و نسوز بودن
- چگالی 03/8
- مقاومت در برابر خوردگی ناشی از آب
- مقاوم در برابر اکسیداسیون
- دارای چقرمگی بالا
- قابلیت ماشینکاری به روش استاندارد
- قابلیت شکلدهی و فرمدهی
- جوشپذیری بالا
- دارای مقاومت کششی و خزشی در دماهای بالا
- غیرمغناطیسی بودن
ویژگیهای استیل ۳۱۶ و مزایای آن
استیل ۳۱۶ به عنوان یک استیل ضدزنگ محبوب، دارای ترکیباتی چون ۱۶ درصد کروم، ۱۰ درصد نیکل و ۲ درصد مولیبدون است. فولاد زنگ نزن 316 را مهمترین فولاد زنگ نزن پس از استیل 304 میدانند. زمانی که درصد نیکل و مولیبدون در این استیل ۳۱۶ افزایش مییابد، قیمت آن نیز بالاتر میرود. وجود مولیبدون در استیل ۳۱۶ باعث شده تا بتواند در برابر محیطهای اسیدی و آلکالیدها مقاوم باشد و مانع از خوردگیهای کلرید بالا شود.
معمولاً این ورق استیل در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد که از جمله آنها میتوان به ساخت وسایل پزشکی و جراحی، تجهیزات دارویی، بخشهای مختلف در تجهیزات دریایی، ساخت سبدهایی از جنس استیل ضدزنگ و… اشاره کرد.
تفاوت استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ از نظر ترکیب شیمیایی
یکی از مهمترین تفاوتهای استیل ۳۰۹ و ۳۱۶، ترکیبات شیمیایی به کا رفته در این ورقها است. در ترکیبات شیمیایی استیل ۳۱۶، از ۲۲ درصد کروم و ۱۲ درصد نیکل استفاده شده است؛ در حالی که در نوع ۳۱۶، کروم با میزان ۱۶ درصد و نیکل با میزان ۱۰ درصد نیکل به کار رفتهاند که وجود دو درصد مولیبدون نیز باعث شده تا ترکیب شیمیایی آن تفاوت بسیاری داشته باشند. وجود مولیبدون باعث شده تا بتوان از استیل ۳۱۶ برای محیطهای دریایی و فضاهایی که خوردگی و تنش در آنها زیاد است، استفاده کرد.
تفاوت استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ از نظر استحکام
از نظر استحکام تفاوت چندانی میان ورقهای استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ وجود ندارد. در واقع هر دو ورق استیل دارای مقاومت بالایی هستند. همین موضوع باعث شده تا این نوع استیلها در صنایع مختلف کاربرد چشمگیری داشته باشند. در حالت عادی استیل ۳۰۹ از استحکام بیشتری در مقایسه با استیل ۳۱۶ برخوردار است. در واقع برای ایجاد تغییر شکل در استیل ۳۰۹ به نیروی بیشتری نیاز خواهید داشت که نشان از کمتر بودن قابلیت شکلپذیری آن دارد.
تفاوت استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ از نظر جوشکاری و ماشینکاری
میزان کربن موجود در دو ورق استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ و دیگر گریدها، میتواند میزان جوشکاری و ماشینکاری را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع اگر محتوای کربن موجود در ساختار آلیاژهای استیل کم باشد، آلیاژها نسبت به ترکخوردگی ناشی از تنشهای پسمان حساسیت کمتری از خود نشان میدهند. در مقابل، میتوان به این موضوع نیز اشاره کرد که هر چه کربن کمتر باشد، کارسختی نیز کمتر شده و همین موضوع باعث میشود تا ماشینکاری در شرایط بهتری انجام گیرد. با توجه به این تعاریف، از آنجایی که کربن کمتری در استیل ۳۱۶ وجود دارد، در نتیجه قابلیت جوشکاری و ماشینکاری آن نسبت به استیل ۳۰۹ بهتر است.
تفاوت استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ از نظر مقاومت به خوردگی
مقاومت به خوردگی در حالت کلی ریشه در ترکیب شیمیایی تمامی آلیاژها دارد و میتواند یکی از مهمترین ویژگیهای کلیدی استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ باشد. از آنجایی که در ترکیبات استیل ۳۱۶ کروم و مولیبدون به کار رفته، این استیل میتواند در برابر محیطهای خورنده و خشن مقاومت بیشتری را از خود نشان دهد. در این شرایط شما میتوانید از استیل ۳۱۶ در صنایع شیمیایی با وسعت بیشتری استفاده کنید.
تفاوت استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ از نظر دمای کاری
از نظر دمای کاری نیز تفاوتهایی میان ۳۱۶ و ۳۰۹ وجود دارند که توانستهاند کاربرد هر یک را تغییر دهند. یکی از مهمترین ویژگیهای استیل ۳۱۶، مقاومت آن در برابر محیطهای اسیدی و خورنده است که در مقابل نیز استیل ۳۰۹ قابلیت تحمل دمای بالا را دارد. در این شرایط و با بررسی این تفاوتها میتوان به محسوس بودن تفاوت میان استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ پی برد. استیلهای ۳۰۹ توانایی تحمل و کار در دمای ۹۸۰ تا ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد را دارند که معمولاً برای ساخت فیکسچرها و قطعات کوره مورد استفاده قرار میگیرند. استیل ۳۱۶ نیز میتواند در محیطهای کاری تا دمای ۹۲۵ درجه سانتیگراد کار کند، اما به عنوان استیل نسوز کاربرد ندارد.
تفاوت قیمت استیل ۳۰۹ و ۳۱۶
از نظر قیمت نیز شما میتوانید تفاوتهایی را میان استیل ۳۰۹ و ۳۱۶ شاهد باشید که این موضوع به دلیل خصوصیات و ویژگیهای هر یک از این ورقهای استیل است. از آنجایی که در استیل ۳۱۶ محتوای نیکل و مولیبدون بیشتری وجود دارد، قیمت بالایی را برای آن در نظر میگیرند. نکته مهم آن است که تولید و مصرف استیل ۳۱۶ زیاد بوده که همین موضوع باعث شکسته شدن قیمت آن شده و آن را به یک ورق مقرونبهصرفه تبدیل کرده است.
سخن پایانی
دو نوع از مهمترین گریدهای ورق استیل، ۳۰۹ و ۳۱۶ هستند که در فاکتورها و ویژگیهای مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند. از نظر دمای کاری، استیل ۳۰۹ توانسته عملکرد بهتری را از خود نشان دهد و تا دمای ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد فعالیت داشته باشد. ترکیبات شیمیایی هر یک از این ورقهای استیل متفاوت هستند که وجود نیکل و مولیبدون باعث شده تا ورق ۳۱۶ قیمت بالاتری داشته باشد و در شرایط خورنده نیز عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد.